Mindfulness és a taiji quan
előadás absztrakt

A tradicionális taiji quan (tájcsi csüan) az egyik legtöbbre tartott „belső stílusú” harcművészet. E „művészet” helyes gyakorlásának az alapját a „yi – qi – li”, hármas szabálya fejezi ki, vagyis a tudatot (figyelmet, szándékot) követi az energia, és ebből jön létre a fizikai erőkifejtés. A gyakorlás lényege tehát a jelenre fókuszáló kihegyezett koncentráció, a cél pedig az itt-és-most-ban való maximális reakciókészség kifejlesztése. E meditatív figyelemösszpontosítás nélkül a „tájcsi” csak „a kezek és a lábak játéka” marad, vagyis szép, de tartalmatlan mozgásmintázat, aminél a gimnasztikát is egészségesebbnek tartják a kínai mesterek.

A mindfulness módszerekre általában jellemző, hogy egy meditatív állapotot kialakítva céljuk valamely mentális folyamat megfigyelése, és ezen keresztül történő módosítása. Számos mentális zavar esetében önállóan, vagy módszerkombinációban sikeresen alkalmaznak különböző mindfulness technikákat. A taiji quan gyakorló az eddig alkalmazott mindfulness technikákon túllép azáltal, hogy egyfajta meditatív állapotban valódi fizikai akciókat hajt végre, kezdetben egyedül (meditatív és formagyakorlatok), később gyakorlótársai segítségével („erő hallgatás” és „lökő kéz technikák”). A taiji quan a jelenben való tudatos cselekvés művészete, ahol a meditáció tárgya a mozgásmintázatok helyes kivitelezése, lélektani szempontból maga a komplex mozgásos élmény. E gyakorlás ezért nem csak jelentős stresszoldó és személyiség formáló hatással bír, hanem fontos eleme a szenzo-motoros szisztéma és a memória rendszerek „edzése” is.

A nemzetközi szakirodalomban a taiji quan hasznosíthatóságáról számolnak be különböző neuro-pszichiátriai, szív-keringési, geriátriai, mozgásszervi, onkológiai betegségek gyógykezelésében. Előadásomban saját élményeimre alapozva és szakirodalmi kitekintést is adva ismertetem a tradicionális „chen stílusú” taiji quan rendszerét azzal a céllal, hogy rámutassak a benne rejlő terápiás alkalmazási lehetőségekre. Mondanivalómat videó illusztrációkkal szemléltetem.

Dr. Ormay István, 2016 májusában