Súlyos betegek hozzátartozóinak


Amikor a család valamelyik tagja krónikus betegségben szenved, a családi egyensúly és a harmonikus családi élet is felborulhat. A betegség megváltoztatja a családtagok szerepét, feladatait, felelősségét, átalakítja a család belső szerveződését és határait. A betegség negatív hatással van az énképre, az önértélelésre, és kisebb-nagyobb mértékben ront a fizikai megjelenésen és aktivitáson is. Elsősorban a beteg, de a többi családtag jövőképe is bizonytalanná válik, és nehéz lesz a jövőre vonatkozó terveket kialakítani.

Az érzelmek terén megjelenik a szorongás, az aggodalom, a kilátástalanság és a depresszió. A családtagok, mialatt a saját érzelmeikkel és aggodalmaikkal kűzdenek magukban, megpróbálnak maximálisan helytállni és erős támasznak mutatkozni. Ez az igyekezet sokszor erejükön felüli teljesítményre sarkallja őket, ám testi-lelki értelemben súlyos stresszhatást is jelent.

Ebben a helyzetben a külső, szakszerű segítség azért lehet hasznos, mert segíti feldolgozni azokat az érzelmeket, amelyek belülről emésztik a segítő családtagokat, de talán még önmaguknak sem merik bevallani ezeket. A bűntudat, a harag, a szorogás és a depresszió átdolgozását könnyíti meg a tanácsadó, akinek kiemelt feladata még, hogy segítséget adjon a családi rendszer működésének helyreállításában, különboző problémamegoldó technikák elsíjátításában is.

konzultáció